Hoogbegaafdheid   


Hoewel er al grote stappen gemaakt zijn in de bekendheid rondom hoogbegaafdheid, is het eerste beeld toch nog vaak een kind met bril, verdiept in een boek, die op school zeer hoge cijfers haalt en vaak sociaal niet al te handig is. Dit geeft misschien ook wel gelijk de moeilijkheid en soms ook het onbegrip aan, waar nog veel hoogbegaafden (en hun omgeving) vandaag de dag tegenaan lopen.   

Er is, vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien, geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid. De meest gebruikte en geaccepteerde omschrijving is die vanuit het Delphi-model: 

"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren."

Hoogbegaafdheid behelst dan ook veel meer dan de IQ-grens van 130, waar vaak nog hardnekkig aan wordt vastgehouden. Eén van de andere kenmerken van hoogbegaafdheid is de aanwezigheid van een versterkt bewustzijn. Hiermee wordt vooral bedoeld, dat de omgeving (en ook vaak de innerlijke beleving) extra sterk binnenkomt.

Tessa Kieboom heeft, naast het al bekende 'cognitieve luik' (intelligente/creativiteit/motivatie), dit omschreven in het 'zijnsluik'.

Afbeelding Zijnsluik, Tessa Kieboom, Uit: Musica Eduarta

Om hoog potentieel écht tot bloei te kunnen laten komen is meer nodig dan alleen de aanwezigheid van persoonlijkheidskenmerken. Dit maakt het belang van de omgeving dan ook zo groot. Te denken valt hierbij aan de ouders, de school, de sportclub, maar vergeet ook zeker de waarde van ontwikkelingsgelijken niet. 

Dit is niet altijd even makkelijk. Hoogbegaafde kinderen kunnen uitdagingen met zich meebrengen, die je niet eerder bij de hand gehad hebt, of waarbij 'passend' lang niet altijd 'passend' is. En ook voor de hoogbegaafde kinderen zelf kan het een behoorlijke zoektocht naar zichzelf zijn.

Graag ondersteun ik dan ook bij deze zoektochten door middel van bijvoorbeeld coaching of trainingen. Ook thuisonderwijs is een optie. Neem voor dit laatste even persoonlijk contact met me op.